| Bemutatkozás | Vezetők, Edzők, Versenyzők| Versenynaptár |  Galéria|

BEMUTATKOZÁS

A BKV Előre SC teke versenyszakosztálya rengeteg hírnevet szerzett az egyesületnek hatvanhat esztendős fönnállása óta, hiszen példátlanul sikeres működése során - nem túlzás ekképpen fogalmazni - sikert sikerre halmozott. Már 1941 -ben országos bajnoka volt a klubnak ebben az akkor éledező sportágban Ónozó István személyében, s őt felsorolhatatlanul hosszan követik napjainkig a bajnokok. A világháborút követően. I 947-től a nők is bekapcsolódtak a teke szakosztály életébe és a gyengébb nem képviselői a sikereket illetően is hamar fölzárkóztak a férfiak mellé. Ebben az időszakban - az eredményeknek köszönhetően - hatalmas volt a sportág iránti érdeklődés a közlekedési vállalat alkalmazottai között, így a szórakoztató testmozgás mellett az utánpótlás is biztosítva volt.

Éppen ötvenedik születésnapját ünnepelte a BKV Előre 1952-ben, amikor Szabó József Pozsonyban megszerezte a szakosztály sporttörténeti értékű első világbajnoki címét. Ettől a pillanattól kezdve a szakosztály nemcsak Magyarországon szerzett komoly dicsőséget, hanem a sárga-kék tekések külföldön is öregbítették a vállalat és az egyesület hírnevét.

A sportág fejlődésével párhuzamosan a tekepálya is folyamatosan bővült. korszerűsödött. 1965-ben a Sport utcában adták át az ország első hatos pályáját, 1972-től pedig automata jelző- és állító berendezés segíti a sportolók kényelmesebb tekézését.

A hatvanas években kevésbé eredményesen működött a szakosztály, azonban 1982 óta nem volt olyan év, amelyben ne szereztek volna legalább egy felnőtt bajnoki címet a tekések.

A szakosztály és egyben a magyar tekeélet legsikeresebb versenyzője Mészáros József. aki már érett versenyzőként igazolt a Sport utcába 1979-ben, s itt három világ- és negyven magyar bajnoki címet szerzett - hogy csak a legfontosabb győzelmeit említsük. Mészáros mellett mindenképpen meg kell említenünk Kovácsné Grampsch Ágotát, aki három, Szőke Zsuzsát, Török Mariannt, Pete I. Lászlót és Marfák Pált. akik egy-egy vb-győzelemmel büszkélkedhetnek.

Bár az elmúlt évtizedben nem gyarapította világbajnoki aranyérmeinek számát a versenyszakosztály, a magyar bajnoki címek begyűjtésével nem állt le, s idén is esélyese a bajnoki győzelemnek. Ennél is reménykeltőbb, hogy - akárcsak a korábbi időszakokban - komoly utánpótlás-nevelő munka folyik a klubnál, és már új tehetségek bontogatják szárnyaikat...