| Bemutatkozás | Vezetők, Edzők, Versenyzők| Versenynaptár Galéria|


A labdarúgó Szakosztályról további információk találhatók a szurkolók által üzemeltetett, saját weboldalon.

BEMUTATKOZÁS

A BKV Előre egyik ős-szakosztályaként működik a labdarúgás, párhuzamosan az amatőr, üzemi és a professzionális, verseny részleg. Komoly múltja során bizony soha nem tudta hosszú időre az élvonalban megvetni a lábát a klub (az 1940/41-es, az 1943/44-es és az 1949-es bajnoki idényben szerepelt az NB I-ben a csapat), de így is a magyar labdarúgás egyik fellegvára volt a negyvenes-ötvenes években a Sport utcai Előre-pálya. hiszen olyan futballisták rúgták itt a labdát, mint például Zakariás József, az Aranycsapat balfedezete.

Az egyesület hetvenötödik születésnapját ünnepelve, 1987-ben fogalmazódott meg az igény, a harmadik osztályban szereplő együttesnek meg kell hódítania a másodosztályt. Nos, neve és múltja alapján valóban legalább az NB II-be kívánkozott a BKV és hamar elkezdődött a munka, hogy a gyakorlatban is történjen valami a följutásért. Az 1989/90-es bajnokságot az előző évek kereteihez képest alaposan megerősített gárda kezdte egy korábbi Előrés futballista. Gergely Károly értő vezetésével. A korábbi NB I-es
labdarúgókkal is „felszerelt" csapat végül nagy hajrában az ESMTK előtt megnyerte a harmadosztályú bajnokságot, s hamar elérte a vezetők által kitűzött célt. Mátyás Tibor a csapat jelenlegi technikai vezetője 27 rúgott góllal lett gólkirály a bajnokság végén.

Egy, a középmezőnyben eltöltött idény után ismét előre tudott lépni a csapat, hiszen az 1991/92-es bajnokságban a csapat a második helyen végzett az NB II-ben, s így az élvonalba jutásért játszhatott osztályozó-mérkőzést a Diósgyőr együttesével. Bár a versengésből az NB I-es csapat jött ki győztesen. ez az eredmény is jelezte, hogy a sárga-kék csapat jelentősen megizmosodott az elmúlt évekhez képest.

A következő idényben a volt újpesti játékos, Nagy László ült le a csapat kispadjára, és bizony neki sem kellett szégyenkeznie az eredmények miatt, hiszen a klubnál eltöltött két bajnoki évad mindegyikében a felsőházban, a harmadik illetve a hatodik helyen végzett az általa vezetett gárda. Tőle legendás válogatott játékos, Sárosi László vette át a csapat irányítását. Az ő szakmai és pedagógiai képességei és nagyszerű pályafutása további ösztönzést jelentett a BKV-sok számára. Ennek eredményeként az 1994/95-ös bajnokság végén ismét osztályozón szerepelhetett a csapat. Az ellenfél ezúttal a Vác volt, amely legyőzte a közlekedésieket, megfosztva azokat az élvonalbeli tagságtól.

Sárosi László a vezetőedzőséget utánpótlás szakágvezetői munkakörre váltotta, s a nagycsapat kispadjára a szintén válogatott Fodor Imre ült, aki azonban nem tudta sokáig megőrizi pozícióját, mert a csapat gyengébben szerepelt az 1996/97-es idényben. Egy átszervezés - akárcsak a háborús években - negatívan érintette a csapatot, amely átkerült a harmadosztályba, ahol azonban nem töltött hosszú időt, hiszen a korábbi Honvéd játékos Dajka Fászló vezetésével 1999-ben visszaverekedte magát a másodosztályba. Közben változás állt be a csapat életében, hiszen a Magyar Labdarúgó Szövetség rendeletének megfelelően a futball szakosztály gazdasági társasággá. kft-vé alakult át, s az 1998-as változtatást követően nagyobb önállósággal és felelősséggel folytatja tevékenységét.

A Dajka László irányította együttes korábbi NB I-esekkel kiegészülve (ifj. Albert Flórián, Fischer Pál, Zoran Kuntics) 2000-ben újoncként vallhatta magát bronzérmesnek a bajnokság végén. A 2000/2001-es idény a BKV Előre futballcsapata elmúlt ötven évének legnagyobb sikerét hozta az azóta a válogatottnál szövetségi edzőként bemutatkozott szakember vezetésével. Az összeszokott, stílusosan és főleg stabilan játszó együttes egyrészt megszerezte a végső győzelmet a magyar másodosztályban, másrészt bejutott a  Magyar Kupa legjobb négy csapata közé, s itt is csak egygólos vereséget szenvedett a döntőbe jutó Videotontól. A győzelem ellenére a csapat a másodosztályban folytatta tevékenységét ahol jelenleg is szerepel -, mert a vállalat és és a klubvezetés nem tudta megteremtem az elsőosztályú szerepléshez elengedhetetlenül szükséges anyagi hátteret. A másodosztály erős középcsapata az Előre. ezt bizonyítja az is, hogy idén a csapat nyolcaddöntőbe jutott a Magyar Kupában, tehát egyenes kieséses rendszerben is bizonyítani tudta: ott van Magyarország legjobb tizenhat futballcsapata között.

 

Sportfejlesztési program jóváhagyására irányuló kérelem
Klikk ide!

A BKV Előre Sc pályázatának részletes dokumentuma
Klikk ide!